Wigilia – by nie zaszkodziła

Już za chwileczkę, już za momencik zasiądziemy przy bardziej lub mniej zastawionym wigilijnym stole.

W tym (miejmy nadzieję rozsądnym) biesiadowaniu będą nam towarzyszyć również mniejsi członkowie naszych rodzin – psy i koty. Na ile można pofolgować ich diecie?

Mało kto w dzisiejszych czasach hołduje tradycji dwunastu potraw, jednak w każdym domu są pewne ulubione dania, które pojawiają się zwykle tylko w ten jeden dzień w roku. Do tego nierzadko na polskich stołach pojawiają się również alkohole, a mieszkanie zdobimy charakterystycznymi dla świąt Bożego Narodzenia roślinami. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że możemy nieświadomie zaszkodzić naszym pupilom. Podpowiadamy, czego z najpopularniejszych produktów należy unikać. A na końcu… niespodzianka ;)

Oczywiście – zwierzakom nie wolno pod żadnym pozorem podawać jedzenia spleśniałego czy podgniłego.

Czego nie może jeść pies:

·         alkohol
·         awokado
·         brokuły
·         cebula i czosnek
·         ciasto drożdżowe
·         cytrusy (zbyt duża ilość powoduje wymioty)
·         czekolada (jest absolutnie trująca dla psów)
·         gałka muszkatołowa
·         grzyby
·         kasze gruboziarniste
·         kawa i kofeina w innej postaci
·         kości z kurczaka (łatwo się łamią na ostre kawałki, które mogą uszkodzić układ pokarmowy)
·         mleko (u dorosłego psa powoduje biegunki)
·         orzechy makadamia
·         owoce z trującymi pestkami, które pies może zgryźć (np. brzoskwinie)
·         pieczywo
·         proszek do pieczenia
·         rośliny strączkowe (fasola, bób)
·         sól
·         surowe jajka
·         surowe ryby
·         szpinak, rabarbar, szczaw
·         tłuste mięsa
·         wieprzowina
·         winogrona, rodzynki
·         ziemniaki

Czego nie powinien jeść kot:

·         alkohol
·         białko jajka
·         cebula i czosnek
·         ciasto drożdżowe
·         czekolada (podobnie jak dla psów – jest trująca!)
·         grzyby
·         herbata
·         karma dla psów
·         kawa i kofeina w innej postaci
·         kości, ości – jeśli chcemy podać kotu mięso, należy je wcześniej obrać
·         mleko (powoduje biegunki) i produkty mleczne
·         napoje gazowane
·         orzechy makadamia
·         por
·         surowe jajka (ryzyko salmonelli)
·         surowe mięso (przed podaniem musi być przynajmniej sparzone wrzątkiem)
·         wątróbka
·         wędzona ryba (za dużo soli)
·         winogrona i rodzynki

Trujące rośliny:

·         aloes
·         chryzantema
·         filodendron
·         gwiazda betlejemska
·         hortensja
·         jemioła

Niektóre pokarmy z pewnością będą smakować kotu czy psu, ale niekoniecznie jest to jednoznaczne z dobrym wpływem na organizm zwierzaka. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy coś podać pupilowi, lepiej tego nie robić. Zaoszczędzi mu to ewentualnego cierpienia po świątecznym biesiadowaniu z właścicielami.

Poniżej znajdziecie 2 przepisy, na które trafiliśmy w gazetce „Mój Pies” wydawanego przez Biedronkę. Będą to doskonałe świąteczne bonusy do codziennej diety.

Marchewkowe kości dla psa

Ok. 15 sztuk

Składniki:

·         2 średnie marchewki
·         1 jabłko
·         200g mąki pełnoziarnistej i jedna łyżka do podsypania
·         1 jajko
·         1 łyżka smalcu lub oleju

Przygotowanie:

Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i tłuszcz. Zagnieć ciasto, a potem schładzaj je w lodówce przez 20 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i foremką w kształcie kości wytnij ciasteczka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tuńczykowe ciasteczka dla kota:

Ok. 20 sztuk

Składniki:

·         100g tuńczyka w sosie własnym
·         1 jajko
·         100g mąki pełnoziarnistej lub owsianej
·         2 łyżeczki oliwy z oliwek
·         kocimiętka do smaku (nie jest konieczna)

Przygotowanie:

Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, dodaj rozkłócone jajko, mąkę i oliwę. Jeśli masz suszoną kocimiętkę, dodaj do smaku. Masę dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy uformuj niewielkie kulki i ułóż na blasze. Patyczkiem do szaszłyka lub wykałaczką zrób krzyżyk pośrodku każdej kulki. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.