KOTY - Dieta Domowa Standardowa - łatwa i zdrowa cz. 5 - koty dorosłe

Drogi Kociolubie!

Zanim zapoznasz się z tymi poradami, koniecznie przeczytaj uważnie wszystkie poprzednie artykuły na temat "diety domowej" i weź sobie do serca wskazówki podane we wszystkich artykułach, zaczynając od wskazań podstawowych, przez porady dotyczące osesków i małych kociąt, a kończąc na najstarszych kotach i na dietach modyfikowanych.

 

Dieta domowa dla kotów dorosłych:

Kotom należy podawać jedzenie urozmaicone, najlepiej przygotowywane we własnym zakresie bezpośrednio przed podaniem (świeże) ze składników gotowanych lub surowych - zależnie od ich rodzaju i potrzeb zdrowotnych.

Do posiłków nie wolno dodawać soli kuchennej (chyba, że wyjątkowo - tylko ze wskazań lekarza weterynarii) i w szczególności ostrych przypraw.

"Wołowina rosołowa", własnoręcznie mielona, jest najlepszym pokarmem mięsnym (mięso nie może być chude!). Jednakże nie samym mięsem żyje kot. Dlatego składnik zwierzęcego pochodzenia w diecie dorosłego kota powinien stanowić tylko ok. 70% (2/3) masy każdego całego posiłku.

Resztę porcji, tj. ok. 30% (1/3) masy każdego posiłku należy uzupełnić składnikami pochodzenia roślinnego: płatkami jęczmiennymi, gotowanymi tylko 15 min. z dodatkiem rozdrobnionych warzyw (najlepiej używać suszu warzywnego tzw. włoszczyzny) i okraszonych tuż przed podaniem zieleninami z własnych upraw ogrodowych lub doniczkowych (najlepiej) lub różnego rodzaju kiełkami i zarodkami roślin (dobrej jakości).

Składniki pochodzenia zwierzęcego w proporcji ok.: 90% mięso i 10% inne składniki w równych częściach (odrobina wołowej wątroby i śledziony oraz serca i łoju, gdy dysponujemy zbyt chudym mięsem) należy dodawać do ugotowanych płatków z warzywami tuż przed wyłączeniem gazu, aby się tylko zaparzyły, ale nie ugotowały.

Do tego odrobinę: oleju sojowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek, "Oleju Kujawskiego 3 Ziarna" - na zmianę lub w mieszaninie. Oleje dodawać należy do przestudzonego jedzenia w ilości 0,5-1,0 ml do każdego posiłku.

Do picia - czysta, świeża i miękka woda źródlana, np. Żywiec niegazowany (kwadratowe butelki).

podstawoweInfo: